Neden Azerbaycan'da Eğitim?

Neden Azerbaycan'da Eğitim?

Azerbaycan'da eğitim almak birçok Türk genci için lise dönemi sonrası tercih edilen bir durumdur. Ülkenin Türkiye'ye yakın olması ve Türkiye ile yakın dostluk ilişkileri kurması ülkemizden buraya eğitim almak üzere gelmiş olan öğrencilerin yabancılık hissetmemesini sağlar. Türk öğrenciler için Azerbaycan'da eğitim görmenin birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlardan en önemlisi Azeri Türkçesi ile Türkçe dillerinin birbirleri ile çok benzer diller olmalarıdır. Azeri Türkçesi ve Türkçe dilleri, iki taraf kendi dilinde konuşsa bile anlaşabilecekleri kadar yakın bir yapıya sahiplerdir.

Azerbaycan'da eğitim alanı özellikle iki binli yıllardan sonra oldukça gelişmiştir. Ülke eğitim alanındaki çalışmalara çok önem verir. Azerbaycan için eğitim stratejik öneme sahip olan, hem devletin hem de toplumun gelişiminde çok önemli bir alan olarak kabul edilir. Bu nedenle bu ülkede eğitim sektörüne çok fazla yatırım yapılmaktadır. Yapılan bu yatırımlar Azerbaycan'da yer alan eğitim kurumları, okullar ve özellikle de üniversiteler için son derece faydalı olmaktadır.

Bu gibi faktörler nedeni ile Azerbaycan'da eğitim görmek birçok yabancı öğrenci tarafından bir fırsat olarak görülmektedir. Azerbaycan'da eğitim görmek isteyen, ya da bu ülke içinde eğitim gören öğrencilerin büyük bir çoğunluğunu İranlı, Çinli ve  Türk öğrencilerden oluşuyor. Ülkeye en kolay adapte olan ve en kolay uyum sağlayanlar ise genelde yine Türk öğrenciler oluyor. Bunun sebebi ise Azeri kültürü, dili, dini ve yaşam tarzının diğer ülkelere nispeten Türkiye ile daha benzer bir yapıya sahip olması.

Azerbaycan'da Eğitim İçin Gerekli Belgeler

Son derece kaliteli, prestijli ve kapsamlı okullara, eğitim kurumlarına ve üniversitelere sahip olan Azerbaycan yabancı ülkelerden gelen birçok öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Bu öğrencilerin büyük bir çoğunluğunu ise İranlı ve Çinli öğrenciler ile birlikte Türk öğrenciler oluşturuyor. Türk öğrenciler için Azerbaycan'da eğitim görmenin özellikle son dönemlerde daha da yaygınlaşan bir durum olduğu gözlemleniyor. Ülkemiz öğrencileri ve öğrenci adayları için Azerbaycan'da üniversite okumanın herhangi bir özel giriş koşulu bulunmuyor. Bu durum ülke ile olan kültürel benzerlikler ile birlikte Azerbaycan üniversitelerinin Türk öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilmelerinin en önemli sebepleri arasında geliyor.

Azerbaycan üniversitelerine kayıt yaptırmak ve bu okullarda eğitim görmek için herhangi bir şart ya da özel bir koşul durumu gerekmiyor. Türk ya da başka ülkelerden gelen öğrenciler lise diplomaları ile Azerbaycan üniversitelerine kolaylık ile başvuru yapabiliyor. Bunun yanında Türkiye'de sınavı kazanmış olan ve Azerbaycan'da eğitim görmeyi planlayan öğrenciler için ÖSYM belgelerini ilgili kurum üzerinden ibraz etme zorunluluğu bulunuyor.

Azerbaycan eğitim bakanlığı tarafından açıklanmış olan bilgilere göre Azerbaycan'da eğitim görmek isteyen Türk öğrenciler için belirli bölümlerde eğitimler veriliyor. Bu ülkede üniversite eğitimleri Türkiye ile benzer olarak üç farklı program türü ile veriliyor. Bu programlardan ilki ana eğitim programı olan örgün eğitim programı. İkincisi ise her bölüm için geçerli olmamak üzere ikinci eğitim programı. Programlardan üçüncüsü ve sonuncusu ise, yine her bölümde geçerli olmamak ile birlikte uzaktan eğitim programları. Azerbaycan'da eğitim görmek isteyen Türk öğrenciler bu üç eğitim programı arasında seçim yapabiliyor. Bu seçimler öğrencinin genel başarı düzeyi ve ilgili sınav üzerinde elde ettiği başarı puanı ile belirleniyor.

Azerbaycan'daki En iyi Üniversiteler

Dünya reyting kurumunun açıklamış olduğu güncel verilere göre Azerbaycan ülkesi içerisinde birçok kaliteli okula ev sahipliği yapıyor. Bu okullardan bazıları diğer okullara göre daha öne çıkıyor. Azerbaycan üniversiteleri arasında en iyi okullar dünya sıralamasında altı yüz elli birinci sırada bulunan Hazar Üniversitesi, sıralamada yedi yüzüncü sırada olan Kafkas Üniversitesi ve son olarak dünya sıralamasında yedi yüz birinci sırada gelen Bakü Üniversitesi yer alıyor.

Dünya reyting kurumu tarafından yapılmış olan bu sıralamaya göre ilk sıralarda bu üç okul yer alsa da Azerbaycan ülkesi için en çok tercih edilen üniversiteler arasında birkaç okul daha bulunuyor. Azerbaycan'da en çok tercih edilen üniversitelerin başında Türk öğrenciler tarafından da çok sık tercih edilen Azerbaycan Teknik Üniversitesi geliyor. Azerbaycan teknik üniversitesi dünya sıralamasında bu üç okul kadar yükseklerde olmasa da son derece yetkin eğitim programlarına ve kaliteli bir kadroya ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle bu okul Azerbaycan üniversiteleri arasında en çok tercih edilen okul olarak listenin en başında geliyor.

Azerbaycan üniversiteleri arasında yine içlerinde Türk öğrencilerin de bulunduğu öğrenciler tarafından sıkça tercih edilen bir başka okul ise Bakü Devlet Üniversitesi. Bakü Devlet Üniversitesi Azerbaycan'ın başkenti olan Bakü'de yer alıyor. Bakü Azerbaycan'ın en canlı ve en hareketli şehri olarak biliniyor. Başken Bakü Hazar Denizi kıyılarında bulunan konumu ile aynı zamanda bir ticaret merkezi olarak biliniyor. Bu durum Bakü şehrini bir ticaret merkezi yapmanın yanında bir kültür, sanat ve eğlence merkezi haline de getiriyor. Bakü Devlet Üniversitesi'nin özellikle yabancı öğrenciler tarafından sıkça tercih edilmesinin sebeplerinin en başında bu şehrin kendisi geliyor.

Türk öğrenciler Azerbaycan'da lisans eğitimi almak için daha çok Bakü şehrini tercih ediyorlar. Ancak lisansüstü, yani yüksek lisans eğitimi için daha çok Sumgayıt, Nahcıvan ve Gence gibi büyük şehirler tercih ediliyor.

Türk Öğrenciler İçin Azerbaycan'da Eğitim Görmenin Avantajları

Bir Türk olarak Azerbaycan'da yaşıyor olmanın getirdiği bazı avantajlı durumlara sahip olmak mümkündür. Sonuç olarak Azerbaycan boşuna Türkiye'nin kardeş ülkesi denilmiyor. İki ülke arasında imzalanmış olan ve bu ülkeler arasında yapılan ticareti, eğitimi ve bu gibi durumları kolaylaştıran bir çok anlaşma bulunuyor.

Buna ek olarak Türk öğrenciler için Azerbaycan'da eğitim görmenin sağlamış olduğu başka avantajlar da bulunur. Bu avantajlardan en önemlisi Türkiye ve Azerbaycan arasında bulunan diploma denkliği durumudur. Azerbaycan ile Türkiye arasında imzalanmış olan yüksek öğretim anlaşmalarına göre Azerbaycan'da eğitim veren devlet üniversitelerinin diplomaları YÖK tarafından tanınıyor. Bu nedenle Türk öğrenciler ülkelerine geri döndüklerinde diploma denkliği konusunda herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalmıyor. Doğal olarak bu durum özellikle devlet üniversitelerinin Türk öğrenciler tarafından daha sık tercih edilmesine yol açıyor.

Buna karşın Azerbaycan'da eğitim görmek isteyen Türk öğrenciler için bir başka avantajlı durum daha bulunuyor. Azerbaycan üniversitelerine ÖSYM üzerinden kayıt yaptırmak isteyen Türk

YOU CAN COMMENT
Subscribe for newsletter
BİLGİ FORMU
BİZ SİZİ ARAYALIM