Azerbaycan ve Türkiye İlişkileri

Azerbaycan ve Türkiye İlişkileri

Azerbaycan ülkesi ülkemiz Türkiye ile uzun süreli sıcak dostluk ilişkileri kurması ile bilinen bir ülkedir. İki ülke arasında bulunan bu tarihi yakınlaşmanın birçok sosyal, kültürel ve tarihi nedeni bulunur. Azerbaycan ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilere sebep olan en önemli faktörlerden biri hiç şüphesiz ki iki ülkenin konuştukları ana dilin birbiri ile çok yakın ve benzer bir yapıya sahip olmasıdır.

Azerbaycan ülkesinde günlük hayatta en yaygın olarak kullanılan dil Azerbaycan Türkçesi dilidir. Türkiye Türkçesi ile son derece yakın ve benzer bir yapıya sahip olan Azerbaycan Türkçesi dili aynı zamanda Azerbaycan ülkesinin resmi ana dili olarak da bilinir. Azerbaycan Türkçesi ile Türkiye Türkçesi birbirine o kadar yakın ve benzer bir yapıya sahip olan dillerdir ki her iki ülkenin vatandaşları da kendi ana dillerinde konuşsa bile son derece anlaşılır, sağlıklı ve akıcı bir iletişim kurulabilir. Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesi dilleri içerisinde yer alan kelimelerin birçoğu, ara ara istisnai durumlar da olmak ile birlikte aynı, ya da benzer anlamları ifade ederler. Bu da iki dil arasında son derece anlaşılır ve akıcı bir iletişim köprüsü kurulmasına yol açar.

Türkiye ve Azerbaycan arasında kurulmuş olan sıcak dostluk ilişkileri her iki ülke vatandaşları tarafından da çok yaygınca bilinen bir durumdur. Bu öyle yaygın bir bilgidir ki her iki ülkenin vatandaşları da diğer ülkenin vatandaşlarını kardeş ülke vatandaşları olarak kabul eder. Azerbaycan ile Türkiye arasında bulunan benzerlikler dil yapısı ile de sınırlı değildir. İki ülke tarihi açıdan birçok ortak olaya sahiplerdir. Bu nedenle kültürleri aşağı yukarı aynı biçimlerde şekillenmiştir. Bu durum Kırgızistan, Türkmenistan ya da Özbekistan gibi ülkeler ile benzer olarak Azerbaycan'da da geçerliliğini korur. Hatta Azerbaycan ülkesi Kırgızistan ya da Türkmenistan gibi ülkelere kıyasla Türkiye ile daha derin kültürel ve sosyal benzerlikler bulundurur.

Türkiye ve Azerbaycan arasında kurulmuş olan bu ilişkiler eğitim alanında da varlığını çok etkili bir şekilde göstermektedir. Azerbaycan'ın özellikle başkent Bakü'de hizmet veren birçok okul, eğitim kurumu ve üniversitesi ülkemizde geçerli olan YÖK denkliği durumuna sahiptir. İki ülkenin aralarında yapmış olduğu eğitim anlaşmaları ve Azerbaycan'da yer alan okullarda verilen uluslararası düzeyde kaliteli ve prestijli düzeyde verilen eğitim bu durumu mümkün kılan en önemli faktörler arasındadır.

Azerbaycan ve Türkiye Arasında Eğitim İlişkileri

Azerbaycan ülkesi içerisinde bulundurduğu birçok kaliteli okul, eğitim kurumu ve köklü, prestijli üniversiteler ile birçok yabancı uyruklu öğrenciye de ev sahipliği yapması ile bilinir. Ülkede eğitim görmek üzere yaşamakta olan yabancı uyruklu öğrencilerin çok önemli bir çoğunluğunu Türk vatandaşı olan öğrenciler oluşturmaktadır. Günümüzde Azerbaycan'da eğitim görmekte olan birçok Türk öğrenci bulunmaktadır. Özellikle son dönemlerde ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik ve sosyal durumlar nedeni ile öğrenciler yurt dışında eğitim seçeneklerini daha sık tercih etmektedirler. Bu öğrencilerin en çok tercih ettikleri ülkelerden biri de Azerbaycan'dır. Only Eğitim olarak Azerbaycan’da eğitim konusunda sunduğumuz hizmetler ile eğitim çözümlerini kolaylaştırmaktayız.

Azerbaycan ülkesi Türkiye ile kurmuş olduğu dostluk ilişkileri nedeni ile ülkemiz öğrencileri tarafından en çok tercih edilen ülkelerden biridir. Bu tercihler üzerinde etkili olan bir başka faktör ise Azerbaycan ülkesinde gerçekten dünya çapında kabul görmüş standartlarda eğitim programlarına sahip çok kaliteli ve prestijli okullar bulunmasıdır. Dünya QS sıralamasında önemli yerlere sahip olan bu okullar ülkemiz üniversiteleri ile de geçişi kolaylaştıran YÖK geçerliliğine sahiplerdir. YÖK geçerliliği özellikle Azerbaycan'da eğitim dönemini başarı ile tamamladıktan sonra ülkesine geri dönmek ve mesleğini kendi ülkesinde yapmak isteyen öğrenciler için çok büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda yatay geçiş imkanı da sağlayan bu durum sayesinde belli başarı standartlarına ulaşmış olan öğrenciler ara dönemlerde kendi ülkelerindeki üniversitelere geçiş yapabilirler. YÖK geçerliliği bulunan okullardan alınan diploma ve sertifikalar Türkiye'de de aynı seviyede geçerliliklerini korurlar. Böylece Azerbaycan'da eğitim görmüş ve Türkiye'ye geri dönmüş olan öğrencilerin ülkelerine döndüklerinde bir denklik sınavına girmeleri gerekmez.

Azerbaycan'da eğitim genelde ülkenin ana dili olan ve Türkiye'nin ana dili ile oldukça benzer bir yapıya sahip olan Azerbaycan Türkçesi dilinde, İngilizce dilinde ve bu iki dil kadar sık olmasa da Rusça dilinde verilir. Ülkenin ana dili olan Azerbaycan Türkçesi dilinin Türkiye Türkçesi ile çok benzer bir yapıda olması Türk vatandaşı olan öğrencilere Azerbaycan'ın ana dili olan Azerbaycan Türkçesi dilinde eğitim alma fırsatı da sağlar. Ancak genelde Türk öğrencilerin de içlerinde olduğu yabancı uyruklu öğrenciler İngilizce dilinde eğitim görmeyi tercih ederler.

Azerbaycan'da İngilizce dil seçeneği ile eğitim veren okullarda bu dilde eğitim görmek için dili önceden bilmeye de gerek yoktur. Hiç İngilizce bilmeyen öğrenciler bile katılım göstermiş oldukları üniversitenin hazırlık kurlarına katılarak bu dili çok etkili bir biçimde öğrenebilirler. İngilizce diline hakim olan yerli ya da yabancı uyruklu öğrenciler için ise hazırlık dönemi okuma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bu öğrencilerin dil yetkinliklerini okulun ilgili kurumlarına kanıtlamaları gerekir. Only Eğitim tüm bu prosedürlerde titiz bir çalışma gerçekleştirerek aksi durumları ortadan kaldırmaktadır.

Hazırlık sınıflarını atlamak için iki adet yöntem bulunur. Bunlardan ilki ve diğerine göre daha kolay olanı katılım gösterilmiş olan okulun İngilizce kur belirleme sınavından yeterli başarı puanını alabilmektir. Bu sınav, her üniversite tarafından düzenlenmemek ile birlikte çoğu üniversite öğrencilere bu sınava girme şansı tanır. Azerbaycan'da İngilizce hazırlık sınıflarını atlamanın bir başka yolu ilgili eğitim kurumu tarafından kabul görüldüğü belirtilmiş olan resmi sınavlardan gereken başarı puanların almaktır. Öğrenciler TOEFL, TOEIC ya da IELTS gibi sınavlara katılım gösterip bu sınavlardan gerekli başarı puanlarını alırlar ise İngilizce hazırlık dönemlerini atlamaya hak kazanırlar. Tüm bu süreç tüm yabancı uyruklu öğrenciler ve yerli öğrenciler için olduğu gibi Azerbaycan'da eğitim gören Türk vatandaşı öğrenciler için de aynen geçerliliğini korur.

Azerbaycan ve Türkiye Arasında Siyasi İlişkiler

Azerbaycan ülkesi 30 Ağustos 1991 yılında Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiş ve bir ülke konumuna yükselmiştir. Ülkeyi bir devlet olarak kabul eden ilk ülke ise Türkiye olmuştur. Türkiye 9 Kasım 1991 tarihinde Azerbaycan'ı bir ülke ve bir devlet olarak tanımış, ve bunu yapan ilk ülke olarak Azerbaycan ile çok özel bir ilişki kurmuştur.

9 Kasım 1991 tarihinde Azerbaycan'ın Türkiye tarafından tanınması üzerine hiç vakit kaybedilmemiş 14 Ocak 1992 tarihinde diplomatik ilişkilerin de temeli atılmıştır. Türkiye, Azerbaycan bağımsızlığını ilan ettikten sadece 2 ay sonra Azerbaycan'ı bir ülke olarak tanımış ve bundan 2 ay sonra, 14 Ocak 1992 tarihinde ülkenin başkenti olan Bakü'ye bir Büyükelçi yollamıştır.

Türkiye ve Azerbaycan arasında kurulmuş olan sıcak dostluk ilişkileri stratejik ve çok yönlü yapıda ilişkilerdir. Günümüzde her iki ülkenin &uu

YOU CAN COMMENT
Subscribe for newsletter
BİLGİ FORMU
BİZ SİZİ ARAYALIM