Ukrayna’da Üniversite Eğitimi

Ukrayna’da Üniversite Eğitimi

1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Avrupa Birliği üyelik sürecine giren Ukrayna, henüz tam üyelik kazanmasa da birlikle olan siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarındaki ortaklık ve iş birliğini hızla ilerletmektedir. Son olarak 2017 yılında, vatandaşlarının AB ülkelerinde vizesiz dolaşım hakkına sahip olduğu Ukrayna’nın 2020 yılına doğru Birliğe tam üye olması beklenmektedir. AB ile olan bu yakınlaşma Ukrayna’nın üniversite eğitimi için yabancı öğrenciler tarafından da tercih edilmesini arttırmaktadır. Ukrayna’da, Sovyet Birliği dönemi ve öncesinden gelen ve geçmişi başarılarla dolu köklü üniversiteler bulunmaktadır. Ukrayna, 2005 yılında yüksek öğrenim sistemini Avrupa Yüksek Öğretim Alanına entegre etme yolunda önemli bir adım atarak Bologna Sürecine katılmıştır.

Ukrayna’daki üniversitelerde Ukraynaca, Rusça veya İngilizce dillerinde eğitim verilmektedir. Uluslararası öğrenciler, 240’dan fazla yükseköğretim kurumunda eğitim alarak, farklı program ve mezuniyet derecelerinden diploma sahibi olabilmektedirler. Ukrayna’daki üniversitelere 150’den fazla ülkeden yaklaşık 65.000 uluslararası öğrenci eğitim görmektedir.

Ukrayna, Türk Öğrenciler Tarafından da Daha Fazla tercih Edilmeye Başlandı

Ukrayna’daki üniversiteler, harç ücretleri ve yaşam giderlerinin diğer AB ülkelerine göre oldukça ekonomik olması, adaylardan kendi ülkelerinde üniversiteye giriş sınavına katılma veya bölüm kazanma şartı aramaması, öğrencilerin lise diplomalarıyla istedikleri bölümü okuyabilmeleri, üniversitelerinin YÖK’ün tanıma listesinde bulunması nedeniyle Türkiye’deki öğrenciler tarafından da önceki yıllara göre çok daha fazla bir şekilde tercih edilmeye başlanmıştır.

YORUMLAR
  • Ferit KARA26 Şubat 2022

    Karamsarlık oluşturan konuları, yazınızda çok güzel ele almışsınız. Bu bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim.

YORUM YAZABİLİRSİN
Haberler için abone olun
BİLGİ FORMU
BİZ SİZİ ARAYALIM