Gürcistan’da Üniversite Okumak İçin Dört Sebep

Gürcistan’da Üniversite Okumak İçin Dört Sebep

Üniversiteyi yurtdışında okumak, eğitimin yanı sıra öğrencilere, farklı kültürleri tanıma fırsatı da kazandırıyor. Yurtdışında üniversite okumak hakkında araştırma yapılırken, ülkedeki eğitim standartları da araştırılıyor. Aynı zamanda, ülkenin yaşam maliyetlerini de değerlendirmek gerekiyor. Gürcistan üniversiteleri, verdikleri kaliteli eğitimin yanı sıra, uygun fiyatlara yüksek yaşam kalitesi imkanı da sunuyor. Gürcistan’da Sovyetler birliğinden kalma, güçlü bir yüksek öğretim altyapısı bulunuyor. Bu sebeple, Gürcistan’da eğitim almak, kişilerin alanlarında uzman kişiler olmasına olanak tanıyor. Gürcistan’da yüksek lisans yapmak da aslında oldukça kolay. Çünkü Gürcistan üniversiteleri, yüksek lisans eğitimi vermek için, çoğu üniversitenin aksine geçerli ALES puanını zorunlu tutmuyor. Gürcistan üniversiteleri yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin, yalnızca lisans diploması ve not çizelgesini inceliyor. Gürcistan’da eğitim, devlet üniversitelerinin yanı sıra özel üniversiteler aracılığıyla da veriliyor. Gürcistan devlet üniversiteleri, yalnızca vatandaşlarına ücretsiz eğitim veriyor. Uluslararası öğrenciler ise belli bir meblağ karşılığında Gürcistan devlet üniversitelerinde okuyabiliyor. Yazının devamını okuyarak, üniversiteyi Gürcistan’da okumak hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara kolaylıkla yanıt bulabilirsiniz.

Ekonomik Fiyatlar

Gürcistan, ekonomik açıdan incelendiğinde, oldukça avantajlı bir ülke olduğu görülüyor. Gürcistan’da ücretsiz eğitim alabilmek için okullardan burs kazanmak gerekiyor. Uluslararası öğrencilerin özel üniversiteler gibi devlet okullarına da kayıt olmak için ödeme yapması gerekiyor. Gürcistan’daki özel üniversitelerin ücretlerinin, devlet üniversitelerine kıyasla daha uygun fiyatlı olduğu görülüyor. Gürcistan’da hazırlık eğitimi almak yıllık ortalama 1.750 USD. Gürcistan üniversite bölüm fiyatları ise, birbirinden farklılık gösteriyor. Örneğin, Gürcistan üniversitesi tıp bölümü yıllık yaklaşık 4.000 USD iken, diş hekimliği yıllık 3.500 USD civarında. Gürcistan üniversitelerinde yüksek lisans yapmak ise bölümlere bağlı olarak, 2.00 USD ile 5.00 USD arasında farklılık gösteriyor. Yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrenciler, eğitim ücretlerinin yanı sıra, konaklama, ulaşım ücretleri hakkında da araştırma yapıyor. Gürcistan, makul eğitim fiyatları gibi geniş konaklama seçenekleriyle de dikkat çekiyor. Gürcistan’da, pek çok farklı üniversite yurdu bulunuyor. Üniversite yurtlarında konaklama hizmetinin yanı sıra yeme-içme hizmeti de alınabiliyor. Gürcistan yurtlarında sabah ve akşam olmak üzere, iki öğün yemek servisi yapılıyor. Bir, iki, üç kişilik oda seçenekleri sunan Gürcistan devlet yurtlarının fiyatları aylık 100 ila 200 USD arasında değişkenlik gösteriyor. Yemek masrafından tasarruf edilmesini mümkün kılan devlet yurtlarından aynı zamanda çamaşır yıkama ve ütü gibi hizmetler de alınabiliyor. Gürcistan’da okurken evde kalmak isteyen kişilerin de karşısına pek çok seçenek çıkıyor. 1 veya iki kişinin rahatlıkla yaşayabileceği öğrenci apartlarının ücretleri aylık 50 USD ile 100 USD arasında. 2+1 daire kiraları ise 200 USD ile 400 USD arasında değişiyor. Daire fiyatları arasında gözlemlenen bu farklılığın en büyük nedenini evlerin mevcut konumları oluşturuyor.

Gürcistan'ın öğrencilere ekonomik açıdan sunduğu daha birçok avantaj bulunuyor. Örneğin, Gürcistan üniversiteleri öğrencilere bir kart veriyor. Bu kart ile üniversitede okuyan öğrenciler, elektrik ve su gibi faturalarını %50’ya varan indirimler ile ödeyebiliyor.

Kaliteli Eğitim

Gürcistan’da eğitim köklü bir alt yapıya sahip. Bu sebeple dünyanın her yerinden öğrenciler Gürcistan’da üniversite okumak için geliyor. Gürcistan’ın anlaşma yaptığı ülkeler bulunuyor. Gürcistan’ın anlaşma yaptığı ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Bu anlaşma gereği, Gürcistan’da 1 yıla kadar kalacak olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, vize alma zorunluluğu olmuyor. Gürcistan’da üniversite eğitimi alacak öğrenciler, yalnızca kimlik ve pasaportları aracılığıyla Gürcistan’a gidebiliuor. Aynı uygulama ile kolaylıkla okullara kayıt yaptırabiliyorlar. Gürcistan üniversite burs olanakları da oldukça yüksek olan bir ülke. Türkiye’de TYT ve AYT sınavlarına giren öğrenciler, puanlarına bağlı olarak üniversitelerden kolaylıkla burs kazanabiliyor. Gürcistan üniversitesinden burs almak için lise diploma notunun 3 olması da yeterli olabiliyor. Çünkü, Gürcistan üniversitelerinde okumak için, TYT ve AYT sınavlarına girmek zorunlu değil. Üniversite sınavına girmeyen kişiler, lise diplomaları ile üniversitelere kolaylıkla başvurabiliyorlar. Türkiye’de eğitimlerini yarıda bırakmış öğrenciler, eğitimlerine Gürcistan’da yer alan bir üniversitede devam edebiliyor. Gürcistan üniversiteleri, uluslararası öğrencilere, İngilizce, Rusça ve Gürcüce eğitim olanağı sunuyor. Bu sayede, eğitim göre öğrencilerin çoğu üniversite bitiminde en az iki dil konuşabilir duruma geliyor. Öğrencilerin üniversite döneminde dil öğrenmeleri, mezuniyet dönemlerine iş bulmalarını hayli kolaylaştıran bir unsur olarak görülüyor. Gürcistan’da üniversite okumak için en az B2 seviyesinde ingilizce bilmek gerekiyor. IELTS, TOEFL, PTE gibi uluslararası İngilizce yeterlilik sınavlarından alınan sonuçları kabul eden Gürcistan üniversiteleri, kendi yeterlilik sınavlarını da yapıyor. Bahsi geçen yeterlilik sınavlarına girmeyen kişiler, Gürcistan’da yapılan yeterlilik sınavına girebiliyor. Geçerli puanı alan öğrenciler, Gürcistan üniversitelerinde lisans ve yüksek lisans yapma hakkı kazanıyor.

Çalışma Fırsatı

Gürcistan’da üniversite okuyan öğrenciler aynı zamanda çalışabiliyor. Üniversite okuyan öğrenciler için part time çalışma süresi yeterli görülüyor. Full time çalışıyor olmak, öğrencilerin okulları ve işleri arasında aksaklık oluşmasına neden olabiliyor. Öğrencilerin üniversite hayatlarını etkileyecek şekilde çalışması, bir kazançtan ziyade zarara dönüşüyor. Gürcistan’da okuyan öğrenciler part time çalışarak, kendi ekonomilerine destekte bulunabiliyorlar. Türk öğrenciler, genellikle Gürcistan’da yer alan Türk işletmelerinde çalışmayı tercih ediyor. Fakat Gürcistan’da öğrencilerin part time şekilde çalışabileceği birçok farklı işletme bulunuyor.

Mavi Diploma

Gürcistan üniversiteleri mavi diploma veriyor. Gürcistan üniversitesinden alacağınız mavi diploma ile Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkeden denklik alabilirsiniz. Avrupa ülkelerinde geçerliliği olan mavi diploma sayesinde, okuduğunuz alanda dilediğiniz ülkede kolaylıkla çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz.

YORUM YAZABİLİRSİN
Haberler için abone olun
BİLGİ FORMU
BİZ SİZİ ARAYALIM