Bakü'de Yaşam

Bakü'de Yaşam

Bakü Türkiye'nin hem komşusu hem de kardeş ülkesi konumunda olan Azerbaycan'ın en büyük, en hareketli ve en aktif şehirlerinden biridir. Bu şehir Azerbaycan'ın en hareketli ve en aktif şehri olmak ile birlikte aynı zamanda en büyük şehridir. Bakü Azerbaycan ülkesinin başkentidir.

Şehir sadece Azerbaycan ülkesinin değil, neredeyse tüm Kafkas coğrafyasının en büyük şehri olarak bilinir. Azerbaycan ülkesinin başkenti olan Bakü tüm Kafkas coğrafyasının en büyük şehri olmanın yanında en önemli kültür merkezidir. Şehir tüm bu özelliklerine ek olarak bölgenin en yoğun ticaret merkezleri arasında da gelmektedir.

Azerbaycan'ın başkenti olan Bakü ülkenin en doğusunda bulunur. Bu nedende Hazar Denizi'ne kıyısı da bulunmaktadır. Bakü'nün Hazar Denizi gibi önemli bir denize kıyısının bulunması onu bir liman şehri yapar. Ülkenin en önemli ticaret merkezleri, sanayi merkezleri ve kültür merkezleri başkent Bakü şehrinde yer alır. Bakü şehri yurt dışından ziyaretçi olarak gelen, turist ya da öğrenci sıfatında birçok insana da ev sahipliği yapar. Ancak şehrin çok büyük bir çoğunluğunu Azerbaycanlı bireyler oluşturur. Şehirde konuşulan dil, Azerbaycan ülkesinin geri kalanında da olduğu gibi Azerbaycan Türkçesi dilidir. Azerbaycan Türkçesi bizim günlük hayatta kullandığımız Türkçe ile oldukça benzerlik gösterir. Azerbaycan Türkçesi ve Anadolu Türkçesi tam olarak aynı diller değildir. Ancak diller arasındaki yadsınamaz derecedeki benzerlik ve aynı kökenden geliyor olmaları dil bariyerini neredeyse tamamen yok eder. Türkçe'deki çoğu kelime Azerbaycan Türkçesi dilinde de aynı anlama gelir. Böylece Azerbaycan Türkü bir birey ve Anadolu Türkü bir birey arasında dil bariyeri oluşmaz. İki birey de kendi dillerini konuşarak, çok ileri düzey olmamak koşulu ile son derece sağlıklı bir iletişim kurabilirler. Bu da iki ülke arasındaki yakınlığın artmasına ve hem oradan buraya, hem de buradan oraya birçok turist ziyaretine sebep olur.

Bakü'de Gezilecek Yerler

Bakü şehri Azerbaycan ülkesinin başkentidir. Şehir son derece büyük, gelişmiş ve aktif bir şehir olarak bilinir. Hazar Denizi'ne kıyısı olan Bakü şehri bir liman şehridir. Liman şehri olması bu şehri bir ticaret merkezi yapar. Şehrin bir ticaret merkezi olması, ticaret merkezi konumuna ulaşan her şehirde olduğu gibi onu daha hareketli ve daha merkezi bir bölge haline getirir. Üstüne üstlük burada özel bir durum da söz konusudur. Bakü şehrinin Hazar Denizi kıyılarında yer alan Bakü Limanı tüm Hazar Denizi'nin en önemli limanı konumundadır. Yani Bakü, tüm Kafkas coğrafyası ve Hazar Denizi'nin en önemli ticaret merkezidir. Bu nedenle şehre hem turistik hem de iş sebepleri ile birçok gezi ve tur düzenlenir.

Bakü Hakkında Genel Bilgiler

Bakü şehri bir metropoldür. Ve bir metropole yakışır düzeyde aktivitelerin yapılacağı alanlara sahiptir. Şehir birçok sinemaya, tiyatroya, kütüphaneye, büyük konser alanlarına ve bunun gibi birçok kültürel mekana sahiptir. Bakü şehrinde bu mekanlara çok sık rastlanır. Şehir eğlence anlamında oldukça tatmin edici ve yeterlidir. Buna ek olarak şehir Lonely Planet sıralamalarına göre dünya üzerinde gece hayatı için en eğlenceli 10 şehirden biri olarak yer almaktadır.

2000li yılların başında kardeş ülke Azerbaycan'ın ekonomisinin gelişmesi ile şehre birçok yeni alan inşa edilmiştir. Bu alanlar sanatsal alanlar, kültürel alanlar ve şehir merkezleridir. İnşa edilmiş olan bu sanatsal alanlar, kültürel alanlar ve şehir merkezleri şehre olan ilgiyi daha da artırmıştır. Bu durum da şehrin hem ekonomik, hem mimari, hem de eğlence anlamında daha da gelişmesine sebep olmuştur. Bakü'de yaşanan bu gelişmeler günümüzde hala devam etmektedir. Bu gelişmeler neticesinde Bakü'de birçok bina, mahalle ve sokak alanları yenilenmiş, şehre bir çok yeni restoran ve mağaza inşa edilmiştir.

Bakü karasal iklime sahip olan bir şehirdir. Kışları soğuk geçer. Kış aylarında yağmur ve kar yağışlarına sıklıkla rastlanır. Yazları ise karasal iklime sahip olan her şehir gibi sıcak ve kurak bir hava hakim olur. Şehrin güney kısımlarında durum seneden seneye değişiklik göstermek ile birlikte biraz daha farklı olabilir. Bakü'nün güney kısımlarında kışın hava ılık ve yağışlıdır. Yine bu kesimlerde yazın ise hava oldukça serin olabilir. Bu nedenle de şehrin güney bölgelerinde daha çok ormanlık kısım vardır.

Bakü şehrinde yaşayanların çok büyük bir bölümü şehrin ve ülkenin yerlisi olan Azerbaycan Türkleridir. Bu nedenle şehirde en çok Azerbaycan Türkçesi konuşulur. Bu duruma karşın ülkede Rusça konuşan bazı azınlık gruplar da mevcuttur. Bu azınlık gruplarına karşın ülkede Rusça'yı ikinci dil olarak kullanan Azerbaycan vatandaşlar da bulunmaktadır. Bu durum yıllar önce dağılmış olan Sovyetler Birliği'nin kalıntılarıdır. Yine bu şehirde yaşayan ve bölgenin yerlisi olan bireylerin çok büyük bir kısmı İslam dinine mensuptur. Bakü halkının yaklaşık yüzde doksan dörtlük kadar kısmı müslümandır. Bu müslümanların çoğu Şii Caferi kişilerden oluşur. Geri kalan yüzde altılık kısmın ise yüzde dördü Hristiyan, geri kalan yüzde biri ise Yahudi ve diğer dinlere mensup olan kişilerden oluşur.

Günümüzde Azerbaycan'ın başkenti olan Bakü Kafkas coğrafyasının en güçlü ekonomisine sahip olan şehri konumundadır. Aynı zamanda yukarıda da belirttiğimiz gibi Kafkasya'nın en büyük şehri Bakü'dür. Hem ekonomik, hem kültürel, hem ticari, hem sanatsal, bunların üzerine hem de turistik anlamda adeta bir merkez konumunda olan Bakü, bu konum nedeni ile her sene binlerce turiste de ev sahipliği yapmaktadır. Bu şehre her sene, her dönem düzenli olarak yapılan turlar ve geziler mevcuttur. Bu tur ve geziler hem şehri görmek için çok iyi bir fırsat hem de ekonomik anlamda da cazip tekliflerdir.

Bakü Tur Firmaları

Bakü tur firmaları Türkiye'nin komşu ülkesi olan Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye turlar ve geziler düzenleyen firmalardır. Bu firmalar senelik ya da dönemlik olarak düzenli bir şekilde Bakü şehrine ve başka birçok şehre turlar ve geziler düzenlerler. Bakü şehri için gezilecek birçok nokta olmasının yanında bu şehir Ortadoğu ülkelerine göre biraz daha pahalı bir şehirdir. Bu nedenle Bakü'ye düzenlenecek bir tura katılmak bu geziyi bağımsız yapmaktan daha uygun bir fiyata gelecektir.

Ziyaretinizi Bakü'ye tur düzenleyen bir firma aracılığı ile yapmak sizler için daha ekonomik bir tercih olacaktır. Buna ek olarak Bakü'nün de dahil olduğu herhangi bir şehre bir tur aracığı ile gitmek kişilere başka avantajlar da sağlar. Örneğin kafileyi gezdiren tur rehberi yardımı ile hiç bilmediğiniz, görmediğiniz bölgeleri de görebilirsiniz. Gezinin bir rehber tarafından yapılması ziyaretçiler için zamanın daha verimli kullanılması anlamına gelir. Düzenli bir program altında yapılan bir gezi, rastgele yapılan bir geziye kıyasla daha verimli olabilir. Bu tarz geziler ile daha kısa bir süre içerisinde daha fazla bölge ziyareti yapılabilir. Bu durum bazı kişiler için çok büyük bir avantajdır. Ancak bazı kişiler tur rehberi ya da tur rotası gibi belirli planlar içerisinde hareket etmekten çok spontane yolculuk etmeyi daha çok severler. Bu kişilerin tercihlerine ve bütçelerine kalmış bir durumdur.

YORUM YAZABİLİRSİN
Haberler için abone olun
BİLGİ FORMU
BİZ SİZİ ARAYALIM