Azerbaycan'da Hukuk Okumak

Azerbaycan'da Hukuk Okumak

Azerbaycan'da hukuk okumak, diğer bölümler ile birlikte Türkiye'de eğitim gören lise öğrencileri ve mezun olmuş olan üniversite adaylar arasında sıklıkla tercih edilen bir seçenektir. Türkiye, hepimizin bildiği üzere Azerbaycan ile uzun süreli dostluk ilişkileri kurmuştur. İki ülke arasındaki kültürel benzerlikler ve dil bariyerinin neredeyse hiç olmayışı iki ülke arasında kurulan ilişkileri daha da yakın hale getirmiştir. Azerbaycan ile Türkiye bu ilişkileri öyle bir noktaya getirmişlerdir ki her iki ülkenin vatandaşı da birbirini kardeş ülke olarak kabul etmektedir.

Tüm bu durumlar Türk öğrenciler için Azerbaycan'da hukuk eğitimi almayı çok daha cazip bir hale getirmektedir. Türk öğrenciler eğitim görmek üzere Azerbaycan'a gittiklerinde bu ülke vatandaşları tarafından son derece kibar ve misafirperver bir tavır ile karşılanırlar. Bu durum Türk öğrencilere hem eğitim hayatında, hem profesyonel hayatlarında hem de günlük hayatlarında birçok avantajlı durumun kapılarını açar.

Türk öğrenciler için Azerbaycan'da hukuk eğitimi görmenin en avantajlı yönlerinden biri, diğer bölümlerde eğitim gören Türk öğrenciler ile benzer olarak iki ülke arasındaki dil benzerliğidir. Azerbaycan ülkesinin resmi ana dili Azerbaycan Türkçesi olarak bilinir. Azerbaycan Türkçesi dili günümüz Türkçe dili ile oldukça benzerlik gösteren bir dildir. İki dil arasındaki benzerlik öyle bir boyuttadır ki her iki ülkenin vatandaşları da sadece kendi ana dillerinde konuşarak birbirleri ile son derece anlamlı bir iletişim kurabilirler. Bu durum hem vatandaşlar için bu ülkelerin dillerini öğrenmeyi kolaylaştırır hem de öğrenme sürecinde de yerliler ile sağlıklı iletişimler kurulabilmesine yardımcı olur.

Azerbaycan'da hukuk eğitimi görmek isteyen öğrenciler ve öğrenci adayları için bir başka avantajlı durum daha bulunur. Bu durum Türk öğrencilerin Azerbaycan'da üniversite eğitimi görmeyi tercih etmelerinin en önemli sebepleri arasında en başta gelenlerdendir. Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılmış olan eğitim anlaşmaları gereği Azerbaycan'da üniversite okumuş ve bölümünü başarı ile tamamlamış olan Türk bir öğrencinin aldığı diploma kendi ülkesinde de geçerli sayılır. Bu duruma kısaca YÖK geçerliliği adı verilir. Azerbaycan'da eğitim veren çoğu üniversite, içlerinde birçok hukuk bölümü üniversitesi de yer almak ile birlikte YÖK denkliğine sahip okullardır. Bu okullarda verilen eğitim Türkiye'de verilen üniversite eğitimi ile denk düzeyde kabul edilir. Böylece Azerbaycan'da hukuk eğitimi alan, mimarlık ya da inşaat gibi alanlarda diploma sahibi olan bireyler ülkelerinde döndüklerinde bu okullar tarafından verilmiş olan diplomalar sayesinde daha kolay iş bulabilirler.

Azerbaycan'da Hukuk Eğitimi Veren Üniversiteler

Azerbaycan ülkesi, özellikle başkenti olan Bakü şehrinde hukuk bölümü de dahil olmak üzere birçok bölümde son derece kaliteli ve kapsamlı eğitimler veren birçok okula, eğitim kurumuna ve üniversiteye sahiptir. Bu okullar, eğitim kurumları ve üniversiteler içlerinde bulunan kaliteli ve alanında uzmanlığını kanıtlamış olan profesörler ve eğitim görevlileri ile son derece kapsamlı düzeyde eğitim programları verirler. Bu eğitim programları sahip oldukları uluslararası düzeyde kabul gören kaliteleri ile yurt dışından eğitim görmek üzere gelmiş olan yabancı uyruklu birçok öğrenciye de ev sahipliği yaparlar.

Azerbaycan'da hukuk eğitimi ya da başka bölümlerde üniversite eğitimi almak üzere gelmiş olan yabancı uyruklu öğrencilerin çok önemli bir kısmını Türk öğrenciler oluşturur. Türkiye, Özbekistan ve Kazakistan ile birlikte Azerbaycan'a en çok öğrenci yollayan ülkeler arasında en başta gelenlerden biridir.

Ülkemiz öğrenciler için Azerbaycan'da hukuk okumanın ya da başka bölümlerde üniversite seviyesinde eğitim görmenin sağlamış olduğu birçok avantajlı durum bulunur. Bu durumların başında hiç şüphesiz ki Azerbaycan'da eğitim vermekte olan üniversitelerin çok önemli bir çoğunluğunun YÖK denkliği bulunduruyor olmasıdır. Azerbaycan üniversitelerinin Türkiye üniversiteleri ile denk sayılmasını sağlayan YÖK denkliği durumu Türkiye'de yaşayan öğrencilerin üniversite dönemlerinde eğitim hayatlarına Azerbaycan ülkesinde devam etmeyi tercih etmelerinin en önemli sebepleri arasında gelir.

Azerbaycan'da hukuk eğitimi veren üniversiteler genelde yaz dönemi sonu ve güz dönemi başı arasında kalan dönemde kayıtlarını hem yerli hem yabancı uyruklu öğrencilere açarlar. Bu ülkede hukuk bölümünde eğitim veren son derece prestijli ve kaliteli okullar bulunur. Azerbaycan'da hukuk okumak isteyen öğrenciler ve öğrenci adayları katılım göstermek istedikleri okul, eğitim kurumu ya da üniversitenin resmi internet sitesi üzerinden bu okulların kayıt ve başvuru tarihlerini kolayca öğrenebilirler. Kayıt başvuru süreçlerinde sorunsuz bir yönetim için Only Eğitim doğru tercihiniz olacak.

Azerbaycan'da Hukuk Eğitimi Nasıldır?

Azerbaycan'da hukuk eğitimi Türkiye ile benzer olarak ortalama 4 yıl süresinde verilir. Bu süre hazırlık senesi ile birlikte genelde 5 senedir. Ülke İngilizce, Azerbaycan Türkçesi ve nadiren de olsa Rusça dillerinde eğitim verir. İngilizce dili Türkiye'den gelen öğrencilerin de içlerinde olduğu yabancı uyruklu öğrenciler tarafından en çok tercih edilen eğitim dili seçeneğidir. Azerbaycan üniversitelerinde İngilizce dilinde eğitim görmek için öğrencilerin öncelikle bir sene hazırlık okumaları gerekir. Bu ülkede İngilizce dilinde eğitim vermekte olan okul, eğitim kurumu ve üniversiteler için hazırlık dönemi bir zorunluluk olarak tutulur. Ancak hem Türk öğrenciler, hem diğer yabancı uyruklu öğrenciler hem de Azerbaycanlı öğrenciler için hazırlık dönemi okumadan da İngilizce dilinde eğitim almak mümkündür.

Azerbaycan üniversitelerinde İngilizce hazırlık dönemini atlamak için birkaç yöntem bulunur. Bu yöntemlerden ilki ve diğerine göre daha kolay olanı okulun düzenlemiş olduğu İngilizce sınavından yeterli başarı puanını alabilmektir. Bu puan okuldan okula değişim gösterebilmek ile birlikte her okulun İngilizce hazırlık atlama sınav düzenlemediğini de unutmamak gerekir. Azerbaycan'da İngilizce dilinde eğitim veren okul, eğitim kurumu ve üniversitelerin çoğu hazırlık atlamak için özel bir sınav düzenler ancak düzenlemeyen bazı kurumlar, okullar ve üniversiteler de vardır. Bu okul, kurum ve üniversitelerin İngilizce bölümlerinde hazırlık dönemini atlayarak doğrudan eğitim görebilmek için kurum tarafından kabul gören bir sınavdan yeterli başarı puanını almak gerekir. Bu puan da okuldan okula ya da sınavdan sınava değişim gösterebilmektedir. Azerbaycan'da İngilizce dilinde eğitim veren okullar tarafından kabul gören bazı İngilizce sınavları IELTS, TOEFL ve TOEIC gibi uluslararası düzeyde geçerliliği kanıtlanmış olan sınavlardır.

Hukuk bölümüne özel konuşmak gerekir ise bu bölümde de diğer üniversite bölümleri ile benzer olarak İngilizce, Azerbaycan Türkçesi ve zaman zaman da Rusça seçeneklerinde eğitim verilir. Azerbaycan'da hukuk bölümünde İngilizce eğitim görmek isteyen öğrenciler için de hazırlık dönemi ve hazırlık dönemi atlama süreçleri aynı şekilde işlemektedir.

Azerbaycan'da hukuk okumak Türkiye'de hukuk okumak ile oldukça benzer bir süreç olacaktır. Her iki ülkede de eğitim süresi ortalama 4 yıldır. Bu süreye artı bir sene hazırlık dönemi eklenebilir. Ayrıca Azerbaycan'da hukuk al

YORUM YAZABİLİRSİN
Haberler için abone olun
BİLGİ FORMU
BİZ SİZİ ARAYALIM