Azerbaycan'da Eczacılık Okumak

Azerbaycan'da Eczacılık Okumak

Azerbaycan'da eczacılık okumak dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir durumdur. Ancak diğer ülkelerden farklı olarak Türkiye, çeşitli sebeplerden dolayı Azerbaycan'a kayda değer miktarda daha fazla sayıda öğrenci yollamaktadır. Türkiye, beraberinde Azerbaycan ile yakın olan birkaç ülke ile birlikte Azerbaycan ülkesine eğitim görmek üzere en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında en başta gelenlerdendir.

Azerbaycan ülkesi eğitim anlamında adeta Kafkasya coğrafyasının merkezi konumundadır. Özellikle ülkenin başkenti olan Bakü, içerisinde bulundurduğu ticaret merkezleri, limanlar, yaşam alanları, sosyal alanlar, eğitim kurumları ve buna benzer yapıları ile Kafkasya coğrafyasının en büyük, en kalabalık, en gelişmiş ve en modern şehri olarak bilinir.

Azerbaycan'da eğitim gören öğrenciler için belirlenmiş olan yaşam şartları dünyanın birçok ülkesine, birçok şehrine göre çok daha iyidir. Üstelik Azerbaycan'da üniversite okumak, Fransa, İngiltere, Almanya ya da İtalya gibi Avrupa ülkeleri ya da Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi uzak ülkelerde eğitim görmeye göre çok daha ekonomik bir seçenek olacaktır.

Azerbaycan'da eczacılık okumak ülkemizde oldukça talep gören bir konudur. Bu durumun birçok nedeni bulunur. Bu nedenlerden en önemlisi Azerbaycan ile Türkiye arasında kurulan ilişkiler sonucu Azerbaycan'da yer alan üniversitelerin çoğunun YÖK denkliğine sahip olmasıdır. YÖK denkliği özellikle eğitim dönemi sonrası ülkesine dönmeyi planlayan öğrenciler için oldukça avantajlı bir durumdur. Bu durum sayesinde Azerbaycan'da eczacılık bölümü gibi bölümlerden mezun olmuş olan öğrencilerin diplomaları Türkiye'de de geçerliliğini korur. Azerbaycan'da eczacılık alanında görülmüş olan dersler, stajlar ve uygulamalar Türkiye'de de aynı şekilde geçerli sayılır. Böylelikle öğrenci mesleğini hem Azerbaycan'da hem Türkiye'de rahatlıkla yapabilir.

Bunun yanında Türk öğrenciler için Azerbaycan'da eczacılık bölümü okumanın bir başka önemli avantajı daha bulunur. Azerbaycan ile Türkiye uzun süredir çok yakın dostluk ilişkilerine sahiptir. Her iki ülke de birbirlerini kardeş ülke olarak gördüklerini her fırsatta dile getirmekten çekinmezler. Bu durum her iki ülkenin vatandaşları üzerinde de etkisini gösterir. Türkiye'den Azerbaycan'a eğitim ya da başka bir sebepten gitmiş olan vatandaşlar bu ülkede genelde büyük bir misafirperverlik ile karşılaşırlar. Aynı durum Azerbaycan'dan Türkiye'ye gelmiş olan Azerbaycan vatandaşları için de geçerliliğini korur. İki ülke vatandaşlarının birbirleri ile olan sevgi ve saygı çerçevesindeki ilişkisi konuşulan ana dilin birbiri ile yakın olması ile ciddi oranda pekişmiş olur.

Azerbaycan'da Eczacılık Eğitimi Veren Okullar

Azerbaycan eğitim sektöründe son derece gelişmiş bir ülke olarak bilinir. Ülkede kapsamlı ve kaliteli eğitim veren birçok eczacılık okulu da bulunmaktadır. Üstelik bu bölümü okumak isteyen öğrencilere, ister Azerbaycan vatandaşı olsun ister yabancı uyruklu olsun devlet tarafından destek programları ve burslar verilmektedir.

Azerbaycan'da eczacılık okuyan öğrencilere verilen devlet tabanlı burs ve destek programları başarı ve ihtiyaç kriterleri değerlendirilerek verilir. Burs almak isteyen öğrencilerin Azerbaycan eğitim kurumları tarafından belirlenmiş olan tarihler arasında gereken belgeler ile bu kurumlara başvuru yapmaları gerekir.

Azerbaycan'da eczacılık okumak isteyen Türk öğrenciler YÖK sınavlarından aldıkları başarı puanları üzerinden değerlendirilerek bu üniversitelere başvuru yapabilirler.  Başarı puanları yeterli olan öğrenciler bir sonraki eğitim döneminde tercih etmiş oldukları bölümde eğitim dönemlerine başlayabilirler.

Azerbaycan'da Eczacılık Okumak İçin Başvuru ve Kayıt Tarihleri

Azerbaycan'da eczacılık okumak isteyen öğrenciler tercihlerinde belirtmiş oldukları üniversitelere bu üniversitelerin belirlemiş oldukları başvuru tarihleri arasında başvuru yapmalıdırlar. Başvuru tarihleri üniversiteden üniversiteye değişim gösterebilmek ile birlikte genelde Türkiye'de yer alan üniversiteler ile benzer olarak yaz dönem sonu ve güz dönem başı tarihleri arasında yapılır. Tam tarih sezondan sezona değişim gösterebilir. Ancak genelde başvuru ve kayıt işlemleri Temmuz ayının sonunda ya da Ağustos ayının ilk haftalarında gerçekleşir.

Azerbaycan'da eczacılık okumak isteyen öğrenciler, başvuru yapmak istedikleri okulun resmi internet adresi üzerinden içinde bulundukları eğitim dönemi için belirlenmiş olan başvuru ve kayıt tarihlerine kolayca erişebilirler. Öğrenciler aynı zamanda okulun resmi internet adresi üzerinden daha detaylı bilgilere ulaşabilir, bu bilgiler ile başvuru süreçlerini daha kolay hale getirebilirler. Buna ek olarak Azerbaycan gibi ülkelerde eğitim görmek konusunda profesyonel düzeyde hizmet veren bazı resmi kurumlardan rehberlik almak da öğrencilerin işini oldukça kolaylaştırabilir. Only Eğitim alanında uzman kadrosu ile kayıt ve başvuru aşamasında sorunsuz bir süreç geçirmenize yardımcı olmaktadır.

Azerbaycan'da Öğrenci Hayatı

Azerbaycan başta başkent Bakü olmak üzere birçok gelişmiş şehre ve yaşam alanına sahip olan bir ülkedir. Ülke hem ekonomisi, hem sosyal yaşamı hem de insan hakları ile vatandaşlarına kaliteli bir yaşam sağlar. Yabancı uyruklu öğrenciler de bu şartlardan eşit bir şekilde faydalanabilir.

Özellikle Azerbaycan'ın başkenti olan Bakü, dünya çapında kaliteli standartlarda eğitim veren ve diplomaları Avrupa'nın birçok ülkesinde geçerli olan okullara, eğitim kurumlarına ve üniversitelere sahiptir. Bu okul, eğitim kurumu ve özellikle üniversitelerin çoğu YÖK denkliğine de sahip olan kurumlardır. Bu okul, kurum ve üniversitelerin YÖK denkliğine sahip olması Türk öğrenciler için son derece önemli bir faktördür. YÖK denkliği sayesinde Azerbaycan'da eğitim dönemini tamamlamış ve başarı ile mezun olmuş olan öğrencilerin diplomaları Türkiye'de de geçerliliğini aynen korur. Böylece Azerbaycan'da eczacılık bölümü gibi bölümlerde eğitim görmüş ve mezun olmuş olan öğrenciler diplomaları ile Türkiye'de de Azerbaycan'da da mesleklerini yapabilme hakkına sahip olurlar.

Azerbaycan son derece kaliteli ve prestijli üniversitelere sahiptir. Dolayısı ile ülkeye yurt dışından yabancı uyruklu birçok öğrenci eğitim almak üzere gelmektedir. Bu öğrencilerin önemli bir çoğunluğunu Türk öğrenciler oluşturur. Türkiye, Özbekistan ve Kazakistan ile birlikte Azerbaycan'da en çok öğrenci okutan ülkeler arasında en başta gelenlerdendir.

Ülkemiz öğrenciler için Azerbaycan'da öğrenci olmak diğer yabancı uyruklu öğrencilere göre başka avantajlara da sahiptir. Bu avantajlar arasında en önemli olanlardan biri iki ülkenin konuştukları ana dilin birbirine çok yakın yapıda olmalarıdır. Azerbaycan'da günlük hayatta en çok konuşulan dil, ülkenin aynı zamanda ana dili olan Azerbaycan Türkçesi dilidir. Azerbaycan Türkçesi dili ülkemizde kullanılan ve ana dilimiz olan Türk Türkçesi ile oldukça yakın bir yapıya sahiptir. Bu yakınlık öyle bir derecededir ki her iki ülkeden vatandaş birbirileri ile kendi ana dillerinde konuşsalar bile büyük oranda anlaşılır bir iletişim kurulmuş olur. Bazı istisnai kelimeler olmak ile birlikte Azerbaycan Türkçesi ve Türk Türkçesi içerisinde yer alan kelimelerin önemli bir kısmı anlam olarak aynı şeyleri ifade ederler.

İki ülkenin günlük hayatta kullandıkları ana dilin birbiri ile çok yakın bir yapıda olması Azerbaycan'da eğitim görmekte olan ve bu ülkede yaşayan Türk öğrenciler için hem günlük hayatta, hem profesyonel yaşamda, hem de eğitim yaşamında çok büyük avantajlar sağlar. Dil bariyeri durumuna ek olarak Azerbaycan ve Türkiye tarih boyunca çok yakın ilişkileri olan iki ülke olarak bilinirler. İki ülke vatandaşlarının da muhtemelen çok iyi bileceği gibi Azerbaycan ve

YORUM YAZABİLİRSİN
Haberler için abone olun
BİLGİ FORMU
BİZ SİZİ ARAYALIM