Azerbaycan’da Üniversite Okumak İçin Dört Sebep

Azerbaycan’da Üniversite Okumak İçin Dört Sebep

Kardeş ülke olan Azerbaycan, her yıl pek çok uluslararası öğrenciye kapılarını açıyor. Dünya ülkeleri arasında, verdiği eğitim niteliği ile ön plana çıkan Azerbaycan, eğitim kalitesinin yanı sıra, izlediği farklı öğretim yöntemleri ile de dikkat çekiyor. Azerbaycan’da eğitim almak için, üniversite sınavını kazanmaya gerek duyulmuyor. Azerbaycan üniversiteleri, öğrenci kabulünde, öğrencilerin yalnızca lise diplomalarını göz önünde bulunduruyor. Bu da uluslararası öğrencilerin Azerbaycan üniversitelerini tercih etme oranını artırıyor. Azerbaycan üniversiteler, öğrencilerine okurken farklı diller öğrenme fırsatı sunuyor. Dünyada giderek yaygınlaşan rusça da Azerbaycan üniversitelerinin dil eğitimleri arasında bulunuyor. Azerbaycan aynı zamanda, hem eğitim hem de yaşam standartları konusunda, ekonomik fiyatlar sunuyor. Bu fiyat seçenekleri sayesinde, Azerbaycan’da okuyan öğrenciler, rahat bir eğitim yaşantısı sürdürebiliyor. Yazının devamını okuyarak, Azerbaycan’da üniversite okumak hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara detaylı yanıt bulabilirsiniz.

Ekonomik Fiyatlar

Azerbaycan üniversiteler, verdikleri kaliteli eğitimin yanı sıra sunduğu ekonomik avantajlar ile de tanınıyor. Türkiye ile kardeş ülke olan Azerbaycan, ekonomik fiyatlara eğitim alınabilen ülkeler arasında yer alıyor. Azerbaycan’da eğitim maliyetlerinin yanı sıra yaşam maliyetleri de oldukça uygun. Azerbaycan’a üniversite okumaya giden öğrenciler, devlet yurtlarında kalarak, ücretsiz konaklama hakkına sahip olabiliyor. bu haktan yararlanmak için bazı koşulların yerine getirilmesi yeterli oluyor. Azerbaycan’da pek çok farklı yurt bulunuyor. Yurt ve yaşam masrafları,  seçilen üniversiteye ve o üniversitenin bulunduğu şehre göre farklılık gösterebiliyor. Yurtlarda öğrencilerin uyması gereken bazı kurallar bulunuyor. Bu kurallar, öğrencilerin birbirlerinin yaşam alanlarını kısıtlamaması ve herkesin eşit ve rahat bir yaşantı sürebilmesi için koyuluyor. Azerbaycan’da üniversite okuyan öğrenciler, devlet yurtlarında kalabileceği gibi, özel yurtlarda veya kiralık dairelerde de kalabiliyor. Özellikle Bakü, öğrencilerin kalabileceği pek çok yere ev sahipliği yapıyor. Azerbaycan’da öğretim ücretleri, uzmanlık alanına, eğitim süresine ve daha pek çok unsura bağlı olarak farklılık gösteriyor. Azerbaycan’da okurken oluşabilecek maliyetler ortalama olarak aşağıdaki gibidir;

  • Hazırlık Kursu: yıllık ortalama 600 -2000 $,
  • Lisans Eğitimi : Yıllık 1000-2500 $ arasında,
  • Yüksek Lisans Eğitimi: Yıllık 1000-4000 $,
  • Doktora: Yıllık 1500-4000 $ arasında.

Kaliteli Eğitim

Azerbaycan, eğitimde izlediği politikalar sebebiyle, öğrencilere büyük kolaylıkla sunuyor. Azerbaycan’da yer alan eğitim kurumlarına kayıt olabilmek için, üniversite sınavına girme veya kişilerin kendi ülkelerinde bir üniversiteye yerleşmiş olma gibi zorunlulukları bulunmuyor. Azerbaycan’da üniversite okumak için, lise diplomasına sahip olmak yeterli oluyor. Lise diploması ile kayıt olunabilecek okullar arasında, Bakü Devlet Üniversitesi dikkat çekiyor. Çünkü Bakü Devlet Üniversitesi, bugüne kadar dünya çapında tanınmış hatta Nobel Ödülü kazanmış kişilere eğitim vermiş oldukça önemli bir kurum. Bakü Devlet Üniversitesi aynı zamanda, dünyanın en iyi eğitimini veren 1000 okul arasında yer alıyor. Azerbaycan’da üniversite okumanın sunduğu avantajlardan biri de dil eğitimleri oluyor. Azerbaycan üniversiteleri, Azerbaycan Türkçesi ile eğitim verdiği gibi Rusça eğitim de veriyor. Farklı dil eğitimi seçenekleri, öğrencilerin üniversite eğitimi süresince, birden fazla dil öğrenmesine imkan tanıyor. Ayrıca Azerbaycan’da üniversite okuyan öğrenciler öğrendikleri dilleri pratiğe dökme fırsatı da yakalıyor. bu sayede eğitim alınan dilde daha kısa sürede uzmanlaşma şansı elde edilebiliyor. Azerbaycan’da, tam zamanlı eğitim 4 veya 5 yıl arasında sürüyor. Yüksek lisans çalışmalarının süresi ise 1,5 yıl ile 2 yıl arasında değişkenlik gösteriyor. Azerbanyan’da doktora yapmak istiyorsanız, yaklaşık 5 yıl daha eğitim almanız gerekiyor. Azerbaycan yaklaşık 9 üniversiteye ev sahipliği yapıyor. Azerbaycan’da üniversite sayısı az olsa da sundukları prestijli eğitim sayesinde ön plana çıkıyorlar. Azerbaycan’da yer alan  Batı Hazar Üniversitesi, Bakü Devlet Üniversitesi ve Bakü Mühendislik Üniversitesi, çoğu ülkede tanınan üniversiteler arasında yer alıyor.

Çalışma Fırsatı

Azerbaycan, diğer ülkelerle kıyaslandığında, çalışma anlamında daha farklı bir politika izlediği görülüyor. Pek çok ülke, üniversite okuyan uluslararası öğrencilere çalışma hakkı tanıyor. Fakat bu çalışma hakkını belli kurallar çerçevesinde kısıtlıyor. Azerbaycan ise, ülkelerinde üniversite okuyan öğrencilere çalışma hakkı vermiyor. Azerbaycan’da üniversite okuyan öğrencilerin eğitim hayatlarına odaklanması, eğitim kurumları açısından öncelik kazanıyor. Bu sebeple, Azerbaycan’a eğitim amacıyla gitmiş öğrencilere, eğitim alanında büyük fırsatlar sunuluyor. Sunulan bu fırsatlar sayesinde, öğrencilerin, eğitim hayatları boyunca yaşam şartlarını yükseltmek için çalışması gerekmiyor. Azerbayca’da üniversite okurken, son sınıfta staj yapabilirsiniz. Çalışma hayatınızı Azerbaycan’da geçirmek için, staj sonrası veya mezuniyet sonras,, Azerbaycan’da yer alan şirketlere başvuruda bulunabilirsiniz. Aynı zamanda, Azerbaycan üniversiteleri, AB’nin bilim programı olan Horizon 2020, MIT, Oxford Labs ile önemli bağlantılara sahip. Bu sayede de Azerbaycan’da üniversite okuyan öğrenciler, mezuniyet sonrası İsviçre'deki Hadron Collider projesinde çalışma fırsatı yakalayabiliyor.

Mavi Diploma

Yurt dışında eğitim gören öğrencilerin önceliği, okuldan alacakları diplomanın türü oluyor. Azerbaycan üniversiteleri, öğrencilere, diplomanın YÖK tarafından tanındığını ifade eden bir belge sunuyor. Azerbaycan üniversitesinden mezun olduktan sonra, alınan bu belge sayesinde, Türkiye’de rahatlıkla aldığınız eğitimi icraat etme fırsatı yakalayabilirsiniz. Azerbaycan’da yer alan, pek çok okul YÖK tarafından tanındığı için, öğrencilere bölüm ve okul seçimi ile alakalı geniş bir seçim yelpazesi sunulmuş oluyor. Azerbaycan’da YÖK tarafından tanınan okullar arasında, tıp üniversitesi, teknik üniversiteler, devlet üniversiteleri ve dil üniversiteleri bulunuyor. Öğrenciler, mezun olduktan sonra alacakları diploma sayesinde, Türkiye’de rahatlıkla iş bulabileceği gibi, Azerbaycan’da da iş bulma fırsatı yakalayabiliyor.

YORUM YAZABİLİRSİN
Haberler için abone olun
BİLGİ FORMU
BİZ SİZİ ARAYALIM