Azerbaycan'da Sınavsız Eğitim

Azerbaycan'da Sınavsız Eğitim

Ülkemizde lise eğitim dönemini tamamlamış ve başarı ile mezun olmuş olan birçok öğrenci yurt dışında eğitim görmenin hayallerini kurar. Bu günümüz gençleri için zor bir hayalmiş gibi gözükse de komşu ülkemiz olan ve son derece iyi eğitim imkanlarına sahip ülke Azerbaycan'da Türk öğrenciler için eğitim görmek düşünüldüğü kadar da zor değildir.

Azerbaycan ülkesi Türk öğrenciler için bazı okul ve üniversitelerinde sınavsız giriş hakkı tanımaktadır. Bu üniversiteler için yalnızca bir lise diploması ile başvuru yapmak yeterlidir. Azerbaycan üniversiteleri arasında bu şartlara uygun olan okullara kayıt yaptırabilmek için üniversite sınavına girmek zorunlu bir koşul değildir. Bu da özellikle Türk öğrencilere oldukça kolay bir şekilde üniversite eğitimi görme ve lisans hayatlarına başlama imkanı tanır.

Azerbaycan'ın tanımış olduğu bu sınavsız eğitim imkanı Türk öğrenciler başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden birçok öğrencinin de ilgi alanıdır. Ülke sınavsız eğitim imkanları sayesinde içlerinde Türk öğrencilerin de bulunduğu birçok yabancı öğrenciye ev sahipliği yapar.

Azerbaycan'da Sınavsız Eğitim İçin Ne Gerekir?

Azerbaycan'da gerçekleştirilen sınavsız eğitim programlarına katılmak ve bu programlara dahil olabilmek için lise diploması dışında herhangi bir belge gerekmez. Bu sınavsız üniversite, ya da sınavsız eğitim uygulamaları sayesinde birçok kişi üniversite hayallerini gerçekleştirme şansı bulmuştur. Öncesinde tempolu iş hayatı ya da çeşitli engeller nedeni ile üniversite okuma fırsatı bulamayan birçok birey, bu programlar sayesinde üniversite mezunu olmuştur. Üstelik son derece yetkin ve kaliteli olan bu okullarda sınavsız eğitim sonucunda alınan diploma normal bir devlet üniversitesi diploması ile eşit değerde sayılır.

Azerbaycan'da sınavsız eğitim programlarına katılmak ve bu programlarda eğitim almak için herhangi bir belge gerekmez. Kişilerin yalnızca lise diplomaları ile ilgili eğitim kurumlarına başvuru yapmaları yeterli olacaktır. Buna karşın bu okulların çoğunda, Türk üniversitelerinde de olduğu gibi dönemlik eğitim bedelleri, yani okul harçları bulunur. Azerbaycan'da sınavsız eğitim programına öğrenci kabul eden üniversiteler son derece kaliteli, yetkin, kapsamlı ve prestijli okullar olarak bilinirler.

Bu okullarda eğitim görmek uluslararası alanda çok ciddi bir deneyime ve birikime sahip olan kişilerden eğitim görmek demektir. Bu sayede bu kişiler mezun olduklarında yetkin ve tam donanımlı bireyler olarak hayata artı bir puan ile başlarlar.

Azerbaycan'da Eğitim Kalitesi

Azerbaycan özellikle iki binli yıllara girdiği günlerden sonra eğitim sektörüne ciddi anlamda odaklanmış ve bu alanda çok ciddi yatırımlar yapmıştır. Günümüzde Azerbaycan eğitim sektörü dünyanın en çok yatırım yapılan ve en kaliteli eğitim sektörleri arasında gelir. Genel anlamda Azerbaycan üniversiteleri için bu okullarda son derece kaliteli, yetkin ve iyi bir eğitim verildiği söylenebilir. Özellikle Azerbaycan Teknik Üniversitesi gibi okullarda son derece önemli kadrolar eğitim vermektedir.

Azerbaycan üniversitelerinde eğitim Azerbaycan Türkçesi dili ile verilir. Ülkenin ana dili Azeri Türkçesi'dir ve eğitim için kullanılan ana dil de bu dil olarak bilinir. Ancak buna karşın az olmak ile birlikte Azerbaycan ülkesinde Rusça eğitim veren üniversiteler de bulunur. Bu üniversitelerde Azeri Türkçesi ve Rusça dillerine ek olarak İngilizce dili de bir dil seçeneği olarak öğrencilere sunulmuştur.

Azerbaycan Türkçesi günümüz Türkçesi ile olan benzerliği nedeni ile özellikle Türk öğrenciler tarafından kolaylıkla öğrenilebilir. İki dil arasında çok fazla benzerlik vardır ve çoğu kelime her iki dilde de aynı anlama gelir. Bu iki ülke vatandaşları her ikisi de kendi dillerini konuşsa dahi birbirileri ile kolaylıkla anlaşabilirler. Bu durum Azerbaycan'da eğitim görmek isteyen Türk öğrenciler için en avantajlı durumdur. Dil bariyerinin bu denli ince olması Türk vatandaşlarına Azerbaycan'da genel anlamda çok büyük kolaylıklar sağlar.

Türk öğrenciler için bu ülkede eğitim görmenin bir başka avantajlı yönü daha bulunur. Azerbaycan ülkesi vatandaşları genelde Türkiye vatandaşlarını severler ve kendilerinden biri olarak görürler. İki ülke arasında seneler içerisinde kurulmuş olan iyi ilişkiler bu alanda kendini çok bariz bir biçimde göstermekte, bunun da özellikle Azerbaycan'da eğitim görmekte olan Türk öğrencilere çok büyük faydası dokunmaktadır.

Azerbaycan'da Öğrenci Yaşamı

Yurt dışında öğrenci olmak, özellikle üniversite döneminde yurt dışında yaşamak birçok gencin hayalini süsleyen bir durumdur. Üniversite döneminde yurt dışında yaşamak bu gençlere hem eğitim, hem profesyonel hayat, hem sosyal hayat hem de genel anlamda yaşam tecrübesi anlamında son derece önemli faydalar sağlar. Yurt dışında eğitim almış gençler başka ülkelerin kültürlerini, insanlarını ve o ülkelerin günlük yaşamlarını tanıma şansı elde ederler. Bu durum hemen her insanın vizyonunun ve hayata bakış açısının genişlemesine yol açar. Buna ek olarak genç yaşta yalnız yaşamayı ve kendine bakmayı öğrenmek de bu durumun sağladığı bir başka avantajlı durumdur.

Birçok önemli kişi tarafından gençlere üniversite dönemlerinde aile evlerinden uzaklaşmaları tavsiye edilir. Bunun sebebi ise bu gençlerin hayata atılmak üzere olmalarıdır. Hayatın getirdiği zorluklar ile yalnız başına mücadele edebilme kabiliyeti hemen her insanın ihtiyacı olan bir kabiliyettir. Yurt dışında üniversite okumak, eğitim dönemi boyunca bu ülkede yalnız yaşamak bu durum için son derece faydalı ve verimli olur. Böylece öğrenciler başka ülkelerin kültürlerini ve insanlarını tanımanın yanında kendileri için de çok önemli bir kişisel gelişim alanı yaratmış olurlar.

Azerbaycan'da üniversite okumak özellikle Türk öğrenciler için birçok avantajlı duruma ve kolaylığa sahiptir. Türkiye uzun yıllardır komşusu olan Azerbaycan'ı kardeş ülkesi olarak kabul etmiş ve neticesinde iki ülke arasında daima iyi ilişkiler kurulmuştur. Bu iyi ilişkilerin meyvesi olarak Azerbaycan'da eğitim görmek isteyen Türk öğrencilere bazı avantajlı durumlar tanınmıştır. Bu avantajlı durumların en başında eğitim ve diploma denkliği durumu gelir. Türkiye ve Azerbaycan ülkelerinin yüksek eğitim alanında yaptığı anlaşmalara göre bu iki ülkede yer alan çoğu üniversite birbiri ile eşit düzeyde kabul edilir. Bu duruma sahip olan üniversitelerden alınan üniversite diploması her iki ülkede de geçerliliğini aynen koruyacak ve değerinden herhangi bir şey kaybetmeyecektir. Bu durum aynı zamanda iki ülke arasında üniversiteler arası yatay geçiş imkanı da sağlamaktadır.

Azerbaycan'da 3 yıl boyunca başarılı bir biçimde lisans eğitimi göre öğrenciler, eğitim gördükleri üniversiteye göre Türkiye'de yer alan bazı üniversitelere yatay geçiş ile transfer olabilirler. Bu durum her üniversite için geçerli olmamak ile birlikte durumun geçerli olduğu çok önemli okullar bulunmaktadır. Bu okullar arasında en dikkat çekenleri Azerbaycan Teknik Üniversitesi'dir. Azerbaycan Teknik Üniversitesi son derece kaliteli ve prestij sahibi bir okul olmak ile birlikte Türkiye ile yatay geçiş imkanları sağlayan iyi okullar arasında en başta gelenlerden biridir.

Genel anlamda Azerbaycan'da eğitim görmek özellikle ülkemiz öğrencileri için birçok avantajlı duruma sahiptir ve diğer ülkelerde üniversite okuma süreçlerine göre çok daha ekonomik ve uygunlardır. Sınavsız üniversite uygulamaları ülkemiz için nispeten yeni bir uygulama olsa da Azerbaycan'da bu programlar uzun s

YORUM YAZABİLİRSİN
Haberler için abone olun
BİLGİ FORMU
BİZ SİZİ ARAYALIM