Azerbaycan'da Dişçilik Bölümü Okumak

Azerbaycan'da Dişçilik Bölümü Okumak

Yurt dışında üniversite okumak ülkemiz gençleri tarafından sıkça hayali kurulan bir durumdur. Bu durum kimi kişilerce pozitif bir durum olarak algılanırken kimilerince ise ülkemiz öğrencilerinin eğitimlerini Türkiye yerine başka ülkelerde görmeyi tercih etmeleri negatif bir durum olarak değerlendirilir. Ancak kişilerin fikirlerinden bağımsız olarak ülkemizde lise eğitimini bitirmiş ya da bitirme döneminde olan öğrenciler arasında yurt dışında eğitim gören ya da görmeyi planlayan çok sayıda kişi bulunur.

Ülkemiz öğrencileri tarafından yurt dışında eğitim almak üzere gidilen ülkelerin en başında Azerbaycan gelmektedir. Azerbaycan ülkesi eğitim sektörüne verdiği önem, yabancı öğrencilere sağladığı eğitim ve yaşam şartları ve bu gibi birçok avantajı ile hem Türkiye hem de başka ülkelerden öğrencilerin en gözde ülkeleri arasında geliyor.

Azerbaycan'da üniversite eğitim bölümleri arasında en çok tercih edilenlerden biri olarak dişçilik bölümü dikkat çekiyor. Dişçilik bölümü fakülteleri Azerbaycan'ın en fazla yabancı öğrenciye ev sahipliği yapan bölümleri arasında ilk sıralarda geliyor.

Azerbaycan'da dişçilik okumak Türkiye'de yaşayan ve lise eğitimini Türkiye'de tamamlamış olan öğrenciler tarafından da oldukça sık tercih ediliyor. Bunun ise birçok nedeni bulunuyor. Bu nedenlerin en başında hem Türk hem diğer yabancı uyruklu öğrenciler, hem de Azerbaycanlı yerli öğrenciler için geçerli olan bir faktör bulunuyor. Bu faktör de Azerbaycan'da gerçekten dünya çapında kaliteli düzeyde eğitim veren köklü ve prestijli üniversitelerin bulunuyor olması. Bu üniversiteler dişçilik bölümünde de eğitim vermek ile birlikte bu bölümde hem Avrupa, hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Türkiye gibi ülkelerden birçok yabancı uyruklu öğrenci güvenle eğitim görüyor. Only Eğitim Azerbaycan’da dişçilik ve birçok bölümde eğitim için gerekli prosedürlerin tamamlanmasında hizmet sunmaktadır.

Azerbaycan'da dişçilik bölümü ya da diğer bölümlerde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin kayda değer bir çoğunluğunu Türk vatandaşı öğrenciler oluşturuyor. Türkiye beraberinde birkaç ülke ile daha Azerbaycan'a en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında en başta geliyor. Ülkemiz öğrencilerin dişçilik ya da diğer bölümlerde eğitim görmek üzere Azerbaycan'ı tercih etmelerine sebep olan birçok faktör bulunuyor. Bu faktörlerden en önemlilerinden biri olarak iki ülke arasında kurulmuş olan dosluk ve kardeşlik ilişkileri göze çarpıyor. Türkiye ve Azerbaycan uzun yıllardır eğitim sektörü de içinde olmak üzere birçok konuda çok yakın ilişkiler kurması ile biliniyor. Bu da her iki ülke vatandaşlarının da bu ülkelerde güzel bir misafirperverlik ve nezaket ile karşılanmalarına yol açıyor.

Türk öğrencilerin üniversite eğitimi için Azerbaycan'ı tercih etmelerinde etkili olan bir başka önemli sebep ise iki ülkenin günlük hayatta kullandıkları ana dilin birbiri ile çok yakın bir yapıya sahip olması. Azerbaycan'da günlük hayatta kullanılan ana dil Azerbaycan Türkçesi olarak biliniyor. Bazı bölgelerde hala Rusça dili konuşulsa da ülkenin günümüzde ana dili Azerbaycan Türkçesi. Azerbaycan Türkçesi dili Türkiye Türkçesi ile oldukça yakın ve benzer bir yapıya sahip. Bu benzerlik ve yakınlık her iki dilin kökeninin aynı olmasından kaynaklanıyor. İki dilin kök olarak çok benzer bir yapıya sahip olması kullanılan kelimelerin çok büyük oranda aynı olması anlamına geliyor. Böylece hem Türkiye hem Azerbaycan vatandaşları ikisi de kendi ana dilini konuşsa bile birbiri ile son derece anlaşılır ve sağlıklı bir iletişim kurabiliyor. Bu da Türk öğrenciler için Azerbaycan'da İngilizce dilinin yanında ülkenin ana dili olan Azerbaycan Türkçesi dilinde eğitim görme seçeneği sağlıyor.

Azerbaycan'da Dişçilik Bölümünde Okumanın Şartları

Azerbaycan'da dişçilik okumanın Türk öğrenciler için bir takım koşul ve şartları bulunmakta. Bu şart ve koşullar diğer yabancı uyruklu öğrencilerin başvuru ve kayıt şartlarına göre daha kolay bir yapıda olmak ile birlikte gerekli şartları sağlayan Türk öğrencilerin Azerbaycan üniversitelerine kayıt süreçleri son derece kolay bir şekilde gerçekleşir. Only Eğitim farkı ile kayıt sürecinin başından sonuna kadar profesyonel bir hizmet almak mümkün.

Azerbaycan'da dişçilik okumak isteyen Türk öğrenciler YÖK tarafından düzenlenmiş olan üniversite sınavlarında almış oldukları başarı puanlarını kullanabilirler. Ülkemiz öğrencileri için son derece avantajlı olan bu durum YÖK denkliği bulunan üniversiteler için geçelidir.

Azerbaycan'da dişçilik bölümünde eğitim veren birçok üniversite bulunur. Bu üniversiteler, özellikle başkent Bakü'de bulunanlar Avrupa'nın birçok ülkesinde ve Türkiye'de geçerli olan eğitim programlarına sahiptirler. Öğrencilerin katılım göstermek istedikleri üniversite üzerinden başvuru şartlarını kontrol etmeleri ve seçimlerini yaparken buna dikkat etmeleri gerekir. Azerbaycan'da dişçilik okumak isteyen öğrenciler eğer gerekli şart ve koşulları yerine getiriyorlar ise okul tarafından belirlenmiş olan tarihler arasında başvurularını gerçekleştirmelidirler. Başvuru için gerekli olan belge ve benzeri şeyler, başvuru tarihleri ve başka birçok detaylı bilgi Azerbaycan'da eğitim veren üniversitelerin resmi internet adresleri üzerinden kolaylıkla öğrenilebilir.

Azerbaycan'da dişçilik bölümü genelde Azerbaycan Türkçesi, yani ülkenin ana dilinde, İngilizce dilinde, zaman zaman da Rusça dilinde verilir. Yabancı uyruklu öğrenciler tarafından en çok tercih edilen eğitim dili İngilizce dilidir. İngilizce dilinde eğitim görmek isteyen yabancı uyruklu ya da Azerbaycan vatandaşı olan öğrenciler ve öğrenci adaylarının bir sene olmak üzere hazırlık okumaları gerekir. Hazırlık dönemi kurlardan oluşur ve öğrencinin bu dönemi atlayabilmek için tüm kurları başarı ile tamamlaması gerekir. Azerbaycan'da dişçilik okuyan, ya da başka bölümlere katılım gösteren öğrenciler İngilizce kur seviyelerini belirlemek üzere bir sınava girerler. Bu sınav çoğu zaman ilgili eğitim kurumu ya da üniversite tarafından gerçekleştirilir. Öğrenciler sınavda aldıkları başarı puanlarına göre kendilerine uygun olan kurlara yerleştirilirler. Sene sonuna kadar tüm kurları başarı ile tamamlamış olan öğrenciler için hazırlık dönemi sona ermiş olur ve bir sonraki dönemde dişçilik eğitimlerine başlayabilirler. Öte yandan İngilizce dilinde eğitim almak isteyen öğrenciler için hazırlık dönemini atlama seçeneği de bulunur. Azerbaycan'da dişçilik eğitimi veren bazı okul, eğitim kurumu ve üniversiteler kendi bünyelerinde düzenledikleri sınavlar ile öğrencilere İngilizce hazırlık dönemini atlama şansı sunarlar. Bu durum her okul için geçerli olmamak ile birlikte hazırlık atlama sınavı düzenlemeyen okullar için öğrenciler uluslararası düzeyde geçerliliği olan bazı sınavlara katılım göstererek hazırlık dö

YORUM YAZABİLİRSİN
Haberler için abone olun